Patisony marynowane

Patisony marynowane

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg małych patisonów
    • 1 gruby korzeń chrzanu
    • 4 łodygi kopru z nasionami

    Zalewa:

    • 400 ml octu winnego z białego wina
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 ml wody
    • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
    • 1 łyżka ziela angielskiego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przed przystąpieniem do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE umyj i wyparz zakrętki oraz słoiki, w których chcesz przechowywać zamarynowane patisony. Następnie zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 min i odstaw do ostygnięcia. Chrzan obierz i pokrój w grube słupki. Patisony umyj i włóż do miski cedzakowej. Przelej patisony wrzątkiem. Sparzone patisony ułóż w przygotowanych słoikach razem z gałązkami kopru i chrzanem. Zalej przestudzoną zalewą i szczelnie zakręć.

Na dno dużego garnka połóż złożoną lnianą ściereczkę. Postaw na niej słoiki z patisonami. Wlej wodę do trzech czwartych wysokości słoików. Postaw garnek na ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj słoiki jeszcze przez 7-8 minut. Następnie wyciągnij słoiki na ściereczkę i ostudź.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze