Patisony w cieście z sosem z soczewicy

Patisony w cieście z sosem z soczewicy

  • 02:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 patisony
    • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia

    Ciasto:

    • 1 szkl. mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • woda
    • przyprawy: pieprz, cząber, papryka ostra

    Sos:

    • 1 szkl. soczewicy zielonej
    • 3 liście laurowe
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 4 duże pieczarki
    • 1 duża cebula
    • 3-4 szkl. wody
    • sos sojowy jasny
    • Przyprawy: chilli, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj sól i przyprawy. Powoli dolewaj ciepłą wodę i mieszaj aż do uzyskania ciasta troszkę gęstszego niż na naleśniki. Dzięki stopniowemu dodawaniu wody, unikniesz tworzenia się grudek.

Patisony umyj, przekrój na połowy (jeśli masz młode patisony z miękką skórką, wystarczy je pokroić w cienkie plastry), wyjmij pestki z miąższem. Następnie wydrąż łyżką sam miąższ, obtocz go w cieście i usmaż na oleju.

Przygotuj sos z soczewicy: soczewicę przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, pokrojony czosnek, sól, chilli, pieprz i sos sojowy. Całość gotuj aż do lekkiego rozgotowania się soczewicy (ok. 1,5 godz.). W tym czasie oczyszczone pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przełóż do soczewicy i chwilę razem duś. Podsmażone patisony polej sosem i podawaj na ciepło. Możesz dodatkowo skropić sosem sojowym.


Komentarze