Pęczak a la risotto duszony z warzywami korzeniowymi

Pęczak a la risotto duszony z warzywami korzeniowymi

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g kaszy pęczak
    • 80 g marchewki
    • 2 gałązki selera naciowego 
    • 50 g pietruszki 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 100 ml wina białego 
    • 300 g bulionu warzywnego 
    • 100 ml śmietanki 
    • 5 plastrów boczku wędzonego 
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 40 g sera parmezan 
    • 30 g masła 
    • 40g oliwy z oliwek 
    • 5 gałązek różnych ziół 
    • 200 ml oleju do frytkowania ziół 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj frytkowane zioła. Wykorzystaj listki różnych ziół jakich używasz w domu, np. natka pietruszki, bazylia itp. które już nie są zbyt ładne. Rozgrzej w rondelku olej i smaż zioła delikatnie, aż przestaną skwierczeć i będą chrupiące. Odłóż do dekoracji dania. 

Warzywa umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i wsyp kaszę. Lekko podsmaż, dodaj cebulę, czosnek i pozostałe warzywa. Wlej białe wino i jak tylko odparuje alkohol po ok. 1 minucie, wlej 1/3 bulionu. Przykryj i duś na wolnym ogniu. Zaglądaj co kilka minut, by sprawdzić, czy kasza wchłonęła płyn. Za każdym razem dolewaj bulion. Kasza musi się dusić w lekkim „sosie”.

W tym czasie na suchej patelni podsmaż plasterki boczku na złoty kolor z każdej strony. Odsącz na kuchennym ręczniku. Jak tylko kasza będzie już miękka, dodaj masło i tarty ser parmezan. Wymieszaj całość i na sam koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki, przykryj garnek pokrywką i zostaw jeszcze na 2 minuty, aby ser się dobrze połączył. Nałóż kaszę na półmisek. Chipsy boczku połam na kawałki i posyp kaszę. Dodatkowo do dekoracji użyj listków chrupiących ziół i płatków parmezanu.  


Komentarze