Pełnoziarniste pancakesy z sosem gruszkowo-owocowym

Pełnoziarniste pancakesy z sosem gruszkowo-owocowym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 289 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 250 ml mleka 1,5%
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 170 g mąki orkiszowej
    • 1 łyżka otrębów pszennych
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Sos:

    • 2 łyżki cukru palmowego
    • 1 średnie jabłko
    • 1 średnia gruszka
    • 1/4 szklanki wody
    • 1/3 łyżeczki cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj na jednolitą konsystencję. Ciasto wylej za pomocą małej chochelki na patelnię wysmarowaną olejem. Zrumień z obydwu stron. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 24 placuszków. 

Jabłko i gruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Do rondelka wlej wodę, zagotuj, dodaj owoce, cukier i cynamon. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko do miękkości. 

Pancakesy podawaj polane syropem jabłkowo-gruszkowym.


Komentarze