Penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata

  • 00:30
  • 6 porcji
  • 670 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g makaronu penne (rurki)
    • 100 g bekonu lub surowego wędzonego boczku (ew. pancetty)
    • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 suszone papryczki peperoncini lub 1 świeża papryczka chilli
    • ew. szczypta chilli w proszku
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 puszka (425 g) włoskich pomidorów pelati, najlepiej krojonych
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • świeżo starty ser pecorino ew. parmezan do posypania
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Bekon kroimy w kostkę, dodajemy do rozgrzanej na patelni oliwy, rumienimy na średnim ogniu.

2

Zrumieniony bekon wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk i odstawiamy.

3

Do oliwy na patelni dodajemy drobno posiekany czosnek i pokruszone peperoncini lub drobno pokrojoną chilli, smażymy chwilę, aż czosnek lekko się zrumieni.

4

Dodajemy pomidory i posiekaną natkę pietruszki, dusimy na średnim ogniu ok. 10 min, soląc do smaku (jeśli sos za bardzo odparuje, podlewamy nieco wodą spod gotowania makaronu). Dodajemy usmażony bekon, gotujemy sos kolejne 2-3 min.

5

Ugotowany al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE makaron odcedzamy, mieszamy na patelni z sosem. Podajemy, posypawszy każdą porcję serem.


Komentarze