Penne w sosie z brukselki i korzenia pietruszki

Penne w sosie z brukselki i korzenia pietruszki

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g makaronu penne pełnoziarnistego
    • 100 g serka topionego śmietankowego
    • ok. 100 g brukselki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 korzenia pietruszki
    • 1 szkl. mleka
    • garść kukurydzy z puszki
    • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
    • przyprawy: sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Brukselkę obierz z wierzchnich liści i odetnij trzonki. Korzeń pietruszki obierz, brukselkę i pietruszkę umyj. Natkę pietruszki umyj i posiekaj drobno. Zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wrzuć brukselkę i pietruszkę, gotuj ok. 10 minut (dwie brukselki odłóż do dekoracji). Warzywa zmiksuj z mlekiem z gotowania brukselki lub bulionem. Na patelnię wlej zmiksowane warzywa, rozpuść w nich serek topiony, wciśnij ząbki czosnku, dodaj pieprz i sól. Podgrzewaj całość ok. 3 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę i 1 łyżkę masła, wymieszaj. Sos wymieszaj z ugotowanym gorącym makaronem, dodaj pokrojone w plasterki brukselki i posyp kukurydzą.


Komentarze