Penne z tuńczykiem i pomidorkami

Penne z tuńczykiem i pomidorkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • 512 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 15 pomidorków koktajlowych
    • 500 g makaronu penne
    • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1 pęczek natki pietruszki 
    • 1 mała biała cebula
    • 1 suszona papryczka peperoncino (albo szczypta chili w proszku)
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 puszka tuńczyka w zalewie
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane cebulę i pietruszkę, dusimy do zeszklenia cebuli.

2

Dodajemy pokruszoną papryczkę, wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy, zwiększamy ogień.

3

Gdy większość wina odparuje, dodajemy tuńczyka odcedzonego z zalewy.

4

Następnie przekrojone na połówki pomidorki, dusimy ok. 3 minut.

5

Pod sam koniec, gdy wino całkowicie odparuje, wlewamy odrobinę wody z gotującego się makaronu, ewentualnie doprawiamy do smaku solą, dokładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, natychmiast podajemy.


Komentarze