Perliczka nadziewana śliwkami suszonymi w miodowo-imbirowej glazurze

Perliczka nadziewana śliwkami suszonymi w miodowo-imbirowej glazurze

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 perliczka wielkopolska (ok. 500 g)
    • 2 kromki chleba razowego na miodzie 
    • 50 g orzechów włoskich
    • 30 g rodzynek
    • 30 g żurawiny suszonej
    • 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki majeranku świeżego
    • 5 g imbiru
    • 1 liść laurowy
    • 30 ml wina białego
    • 40 g miodu
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Perliczkę umyj dokładnie i wyjmij ewentualnie podroby. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do szerokiej miski.

2

Chleb pokrój w kostkę i wymieszaj z cebulą.

3

Wlej białe wino i całość lekko ugnieć. Dodaj suszone owoce i orzechy. Pokrojony majeranek dodaj do farszu. Połowę imbiru drobniutko pokrój i również dodaj do farszu.

4

Perliczkę rozłóż na desce kuchennej i na wysokości filetów lekko odłóż przykrywającą je skórę. Nałóż farsz pod skórę perliczki i rozprowadź go na boki. Przełóż do ceramicznej formy do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika w temp. 160˚ na ok. 60 minut. Jak tylko mięso się zrumieni z wierzchu podlej lekko wodą i piecz dalej. Kontroluj ilość płynu, aby zachować odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.

5

W czasie pieczenia przygotuj glazurę. W rondelku podgrzej na sucho ziele angielskie i pieprz syczuański. Jak tylko zacznie unosić się aromat korzenny, odstaw garnek, aby lekko ostygł. Dodaj miód i imbir – pozwól, aby miód się rozpuścił. Jak tylko glazura będzie gładka, dodaj masło.

6

Sprawdź, czy mięso perliczki jest już miękkie – wbij kuchenny widelec w okolicy udek. Jeśli nie czujesz żadnego oporu, możesz glazurować mięso miodem i przyprawami. Po zaglazurowaniu dopiecz perliczkę jeszcze przez 3–4 minuty. Uważaj, by nie przypalić mięsa, bo stanie się ono gorzkie. Gotową przełóż na półmisek i polej aromatycznym sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze