Pesche ripiene - nadziewane pieczone brzoskwinie

Pesche ripiene - nadziewane pieczone brzoskwinie

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 5 brzoskwiń
    • 2 łyżki masła
    • 50 g cukru pudru
    • 4 ciasteczka (biszkopty) aromatyzowane amaretto
    • 2 żółtka
    • 25 g kakao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jedną brzoskwinię obrać, przeciąć, wyjąć pestkę, miąższ posiekać, przełożyć do miski. Pozostałe brzoskwinie obrać, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, gniazda po pestkach lekko powiększyć, usuwając miąższ łyżeczką, przełożyć go do posiekanej brzoskwini. Dodać cukier, pokruszone biszkopty, żółtka, kakao, wymieszać, by powstała jednorodna masa.

Żaroodporne naczynie wysmarować częścią masła, ułożyć w nim brzoskwinie, nadziewać je masą, na wierzchu każdej kopułki nadzienia kłaść szczyptę masła, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec przez 40–50 min. Podawać na ciepło.


Komentarze