Pesto

Pesto

  • 00:15
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek świeżej bazylii
    • 4 ząbki czosnku
    • 100 g orzechów nerkowca
    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 50 g sera parmezanu
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ser parmezan zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami lub użyj startego. Listki bazylii, czosnek i orzechy zmiksuj. Dodaj je do sera, dopraw szczyptą soli, dodaj odmierzoną oliwę i wymieszaj.

Pesto przechowuj w lodówce w szczelnie zakręconym słoiczku przez ok. 2 tygodnie. Za każdym razem, gdy go użyjesz, zalej z wierzchu oliwą – dzięki temu nie będzie się utleniać i nie straci koloru.

Pesto używaj do potraw z makaronu, jako przyprawy do zupy minestrone, kopytek włoskich lub do grzanek.


Komentarze