Pesto z suszonych pomidorów i zielonych oliwek

Pesto z suszonych pomidorów i zielonych oliwek

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    • 50 g zielonych oliwek 
    • 50 g sera owczego np. Pecorino z Sardynii
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 gałązki bazylii
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 70 ml oliwy
    • 1 op. makaronu kokardki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Odsącz suszone pomidory z zalewy. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do moździerza kuchennego. Rozgnieć pałką, dodaj ząbek czosnku i oliwki. Ugniataj do momentu, aż masa będzie gładka. Pokrój natkę pietruszki, a listki bazylii poszarp i dodaj do pomidorów. Ugniataj dalej i wlej powoli oliwę. Na koniec dodaj starty ser i jeszcze raz całość wymieszaj pałką. Ser nada smak, ale i wchłonie tłuszcz. Dzięki temu pesto nabierze kremowej konsystencji. 

Przełóż pesto do słoika. Możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni. Pesto z suszonych pomidorów idealnie pasuje do makaronu typu kokardki. Ugotowany makaron wystarczy wymieszać z aromatycznym pesto z suszonych pomidorów, posypać dużą ilością sera i danie gotowe.


Komentarze