Pieczarki nadziewane kurczakiem

Pieczarki nadziewane kurczakiem

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g filetów z kurczaka
    • 6 pieczarek średniej wielkości
    • 100 g sera feta
    • 40 g cebuli wiosennej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pieczarki umyj pod bieżącą wodą z ewentualnych zabrudzeń. Nie przetrzymuj zbyt długo pieczarek pod wodą, ponieważ grzyby szybko wchłaniają wodę. Odsącz pieczarki na kuchennej ścierce. Oderwij nóżki pieczarek. Nożem zetnij cienki plaster w miejscu podwinięcia się do wewnątrz kapelusza, aby w pełni odsłonić blaszki. Dzięki temu farsz w pieczarce nie będzie wypadał. Przypraw kapelusze od wewnętrznej strony solą morską i pieprzem. Odstaw.

2

W tym czasie zmiel mięso z kurczaka i przełóż do miseczki. Posiekaj drobno młody czosnek. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Zielone części cebulki również pokrój drobno.

3

Dodaj warzywa do mielonego mięsa. Przypraw farsz solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dodanie oliwy poprawia smak oraz zapobiega wysychaniu mięsa podczas grillowania. Farsz lekko wymieszaj. Nie wyrabiaj jednak zbyt długo, bo nadzienie po pieczeniu zrobi się zbite.

4

Nałóż na każdy kapelusz porcję farszu. Zrób to w taki sposób, by powstała lekka górka z mięsa. Pokrój ser feta na plasterki. Ser rozłóż na każdej faszerowanej pieczarce i lekko dociśnij. Następnie przełóż je na ruszt.

5

Podczas grillowania nakryj pieczarki metalową miseczką, aby wytworzyć coś w rodzaju piekarnika. Wtedy pieczarki szybciej dojdą wewnątrz, a z wierzchu pozostaną zrumienione. Pieczarki przełóż na półmisek i polej jeszcze kilkoma kroplami oliwy i udekoruj zieloną natką pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze