Pieczarki nadziewane szynką i cebulą

Pieczarki nadziewane szynką i cebulą

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 15 pieczarek
    • 150 g szynki wieprzowej
    • 5 plastrów dowolnej wędliny (np. polędwicy sopockiej)
    • 1 jajko
    • 1/3 cebuli
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka sosu sojowego lub maggi
    • 1 łyżeczka soli

    Do dekoracji:

    • świeża kolendra
    • czarne oliwki
    • wykałaczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki umyj (nie zdejmuj skórki z kapeluszy), a następnie wytnij w całości nóżki grzybów. Kapelusze przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Mocz grzyby przez 30 min.

Przygotuj masę: szynkę wieprzową pokrój w cieniutkie paseczki, wędlinę i cebulę w drobną kostkę, a nóżki grzybów drobno posiekaj. Wędlinę, nóżki grzybów i szynkę z cebulą wymieszaj z 1 jajkiem, dodaj sól, pieprz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, maggi lub sos sojowy.

Grzyby wyjmij z wody, lekko osusz i nakładaj do nich masę. Ułóż faszerowane grzyby na folii do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok. 30 min.

Po upieczeniu w każdego grzyba wetknij wykałaczkę z oliwką i udekoruj listkiem kolendry lub pietruszki. Podawaj od razu.


Komentarze