Pieczarki z warzywami w occie z curry

Pieczarki z warzywami w occie z curry

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg pieczarek (średniej wielkości)
    • 2 marchewki
    • 5 łodyg selera naciowego
    • 1 cebula
    • 200 ml octu 10%
    • 5 łyżek gorczycy
    • 15 ziaren pieprzu
    • 15 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka przyprawy curry
    • 1 łyżeczka soli
    • 400 ml wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przed przystąpieniem do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE pieczarek przygotuj słoiki. Umyj i wyparz wraz z zakrętkami ok. 6 słoików po 250 ml. Pieczarki umyj i obierz. Pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm. Wrzuć do garnka, wsyp sól i zalej wrzątkiem. Pogotuj je na małym ogniu przez 5 min, a następnie odcedź. Marchew obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm. Łodygi selera umyj i obierz z grubszych włókien, pokrój na kawałki długości ok. 7 cm. Marchew, seler i cebulę wyłóż na miskę cedzakową i zanurz na minutę we wrzątku. Tak przygotowane warzywa i pieczarki ułóż ciasno w wyparzonych słoikach. Posyp gorczycą, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim. Do garnka wlej 400 ml wody. Dodaj ocet, cukier i przyprawę curry. Mocno zagotuj. Gorącą zalewą zalej pieczarki i warzywa w słoikach. Szczelnie zamknij.


Komentarze