Pieczeń hawajska

Pieczeń hawajska

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • 0,3–0,4 kg krewetek koktajlowych
    • przyprawa do mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • pół szklanki bułki tartej
    • szczypiorek
    • kolendra
    • 2 łyżki tartego imbiru
    • sok z połowy cytryny
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Krewetki opłukać pod ciepłą wodą, nie gotować. Czosnek, szczypiorek oraz kolendrę drobno posiekać i wymieszać z solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

Powstałą pastę dokładnie wymieszać z krewetkami, a następnie całość dodać do mięsa mielonego. Dodać jajko oraz tyle bułki tartej, aby otrzymać dość ścisłą masę, nie klejącą się do palców.

Na papierze do pieczenia uformować podłużny klops, tak aby wielkością pasował do wąskiej formy na pasztet. Klops zawinąć dokładnie w papier do pieczenia, włożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 45–50 minut.

Podawać w plastrach na ciepło, bądź na zimno z pieczywem.


Komentarze