Pieczeń huzarska

Pieczeń huzarska

  • 02:30
  • 4 porcje
  • 2350 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​1 kg wołowiny na pieczeń
    • 2 łyżki oleju
    • 2 nieduże cebule
    • 2 łyżki octu winnego
    • 100 g masła
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso czyścimy z ewentualnych błon, przewiązujemy białą bawełnianą nicią, żeby uformować zgrabny wałek.

2

W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron. 

3

Solimy, dodajemy pokrojoną w półplasterki jedną cebulę, wlewamy ocet, przykrywamy i dusimy do miękkości, ewentualnie podlewając nieco wodą, zostawiamy do wystygnięcia.

4

Drugą cebulę bardzo drobniutko posiekaną szklimy na maśle, zagęszczamy PORADA KONTEKSTOWA - ZAGĘSZCZANIE wszystko bułką tartą, solimy i intensywnie pieprzymy.

5

Mięso pozbawione nici kroimy w niegrube plastry, nie nacinając co drugiego plastra do końca. W nacięte kieszenie wkładamy po łyżce nadzienia, formujemy pieczeń i podgrzewamy w sosie spod pieczenia, do którego wcześniej dodajemy śmietanę. Jeżeli zostanie nieco nadzienia, wsypujemy je do sosu, by go dodatkowo zagęścić. Podajemy, najlepiej z makaronem typu szerokie wstążki i buraczkami na ciepło.


Komentarze