Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oleju
    • 2 jajka
    • majeranek
    • 4 jajka na twardo (do nadzienia)
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie i dobrze odciśnij. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na patelni na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 4 jajka ugotuj na twardo. Do mięsa mielonego wbij 2 całe surowe jajka, dodaj kajzerkę, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. 1/2 mięsa włóż do formy. Ugotowane i wystudzone jajka obierz ze skorupki i poukładaj jedno za drugim. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównaj wierzch pieczeni i połóż na niej 2 łyżki masła. Piecz przez 45 min w temp. 180°. Podawaj z ziemniakami i buraczkami.


Komentarze