Pieczeń schabowa śliwkowo-żurawinowa

Pieczeń schabowa śliwkowo-żurawinowa

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 10 dag śliwek suszonych
    • 8 dag suszonych żurawin

    Przyprawy:

    • majeranek
    • papryka słodka
    • pieprz
    • oregano
    • sól, pietruszka zielona do dekoracji
    • oliwa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyć i osuszyć z wody. Długim nożem wydrążyć niewielki otwór wzdłuż mięsa, włożyć w środek śliwki. W mięsie na zewnątrz ponacinać niewielkie otwory i wkładać żurawinę. Mięso posmarować oliwą i natrzeć wszystkimi przyprawami, a na końcu majerankiem.

Mięso wkładamy do worka lub rękawa do pieczenia. Pieczemy 1 godz. w temp. 180–200 stopni. 15 min przed końcem można worek nakłuć, by dostało się powietrze – wówczas mięso ładnie się zarumieni.

Można podawać w całości lub w porcjach udekorowane zieloną pietruszką.


Komentarze