Pieczeń wielkanocna ze schabu w sosie z suszoną żurawiną i chrzanem

Pieczeń wielkanocna ze schabu w sosie z suszoną żurawiną i chrzanem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​0,8 kg schabu wiejskiego bez kości (ze słoninką)  
    • 120 g żurawiny suszonej
    • 30 g musztardy francuskiej
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 15 g mąki pszennej
    • 40 g masła
    • 30 g chrzanu tartego
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 20 ml oliwy
    • 1 łyżka majeranku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ostrym nożem natnij w kratkę warstwę tłuszczu na schabie. Odwróć mięso i małym nożem nakłuwaj otwory, następnie wkładaj w nie owoce żurawiny.

20 dag żurawiny przeznaczonej do panierki posiekaj na desce i przełóż do miseczki. Dodaj teraz musztardę francuską i drobno pokrojoną połowę natki. Wlej oliwę i razem wymieszaj. Schab przypraw solą i pieprzem z każdej strony. Obłóż żurawiną z musztardą i dobrze dociśnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170° i wstaw schab do pieczenia na ok. 40 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos chrzanowy. W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i lekko podgrzewaj – uważaj, by mąka się nie zrumieniła. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj chrzan. Przypraw jeszcze solą i pieprzem. Wlej śmietankę i dodaj żurawinę. Schab po upieczeniu przełóż na deskę kuchenną. Krój w plastry dopiero, jak lekko przestygnie. Nie krój mięsa od razu po upieczeniu, bo straci naturalne soki, przez co pieczeń stanie się sucha. Na półmisek wlej sos żurawinowo-chrzanowy i połóż dekoracyjnie plastry wielkanocnej pieczeni. Do dekoracji wykorzystaj młode listki natki pietruszki.


Komentarze