Pieczeń z karkówki z ciemnym piwem i pieczonymi ziemniakami

Pieczeń z karkówki z ciemnym piwem i pieczonymi ziemniakami

  • 03:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g karkówki wieprzowej
    • 0,33 l piwa ciemnego
    • 1 kg ziemniaków Gala
    • 2 ząbki czosnku
    • 400 g śliwek w occie
    • 100 g masła
    • 20 g mąki ziemniaczanej
    • 20 g musztardy francuskiej
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1/2 pęczka natki zielonej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Karkówkę umyj i dobrze odsącz na kuchennym ręczniku. Natnij wierzch karkówki ostrym nożem na krzyż. W misce wymieszaj musztardę ziarnistą, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżkę majeranku oraz zgnieciony czosnek. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wetrzyj marynatę. Przełóż pieczeń do formy i rozgrzej piekarnik do temperatury 170°. Na pieczeń nałóż kawałki masła (ok. 40 g). Następnie wstaw do pieczenia na ok. 3 godz. Jak tylko mięso się zrumieni, podlewaj je piwem co kilka minut. Nada to karmelowy posmak pieczeniu i wspaniały aromat chmielu.

Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Jak będą na 3/4 miękkie, to przelej je zimną wodą, aby szybko ostygły. Każdy ziemniak pokrój na ćwiartki, a te jeszcze na pół. Powstaną dekoracyjne łódeczki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż ziemniaki z każdej strony za złoty kolor. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Miękką pieczeń wyjmij z pieca. Przełóż z formy na deskę i daj mięsu chwilę odpocząć przed krojeniem (dzięki temu mięso zachowa swą soczystość). W tym czasie wlej do formy po pieczeniu ok. 300 ml wody i pędzelkiem kuchennym powycieraj zrumienione brzegi – w nich tkwi cały smak sosu. Przelej go do rondelka i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, następnie wlej do sosu. Jak tylko zgęstnieje, dodaj ostatnią część masła i przypraw ewentualnie do smaku.

Pieczeń pokrój na plastry, przełóż na półmisek, a obok dekoracyjnie poukładaj rumiane łódeczki z ziemniaków. Polej mięso sosem. Dodatkowo dekoracyjnie ułóż śliwki w occie. Ich owocowy aromat i słodycz bardzo dobrze komponują się z pieczenią w piwnym sosie.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze