Pieczeń ze schabu wieprzowego okryta pomidorami

Pieczeń ze schabu wieprzowego okryta pomidorami

  • 01:10
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g schabu wieprzowego 
    • 100 g pomidorów suszonych w oliwie 
    • 100 g owczego sera 
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 20 ml oliwy 
    • przyprawy: kolendra, tymianek, sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Schab oczyść z błon i odetnij ewentualne ścięgna. Następnie przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodatkowo natrzyj oliwą, aby przyprawy dobrze się połączyły z mięsem.

2

Pomidory pokrój w kawałki i przełóż do miski. Ser pokrusz i dodaj do pomidorów. Całość lekko wymieszaj. Zioła pokrój drobno i dodaj do farszu. Przypraw świeżym pieprzem i dla lepszego połączenia składników, dodaj trochę oliwy z pomidorów. Jeszcze raz wymieszaj.

3

Na desce rozłóż szynkę w plastrach, tak aby każdy plaster na siebie zachodził. Połóż schab na środku. Posmaruj dokładnie farszem i zawiń szynkę wokół schabu. Jeśli zabraknie szynki, dodaj jeszcze jeden plaster. Dociśnij mocno i przełóż n blachę do pieczenia. Aby szybciej się upiekła, możesz mięso zawinąć w rękaw. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170˚ i wstaw pieczeń. Piecz ok. 1,5 godziny.

4

Soczystą pieczeń wyjmij z piekarnika i pokrój na plastry. Mięso możesz podawać z duszoną włoską kapustą z cząbrem górskim i opiekanymi ziemniaczkami w oliwie. Na półmisku rozłóż kapustę i na środku połóż plastry pieczeni. Udekoruj opiekanymi ziemniaczkami i sosem z pieczenia mięsa.


Komentarze