Pieczona dorada z pomidorową sałatką

Pieczona dorada z pomidorową sałatką

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg dorady
    • kilka ziarenek czarnego pieprzu
    • kilka gałązek tymianku

    marynata do ryby:

    • ½ szklanki oliwy
    • 1 cytryna
    • przyprawy: sól, pieprz

    sałatka z pomidorów:

    • 4 pomidory
    • 2 cebule
    • 1 cytryna
    • kilka listków świeżej mięty
    • 4 ząbki czosnku
    • 12 łyżek oliwy
    • 4 łyżki octu winnego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z oliwą, przypraw do smaku. Oczyszczoną i wyfiletowaną rybę marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez 10 min. Następnie układaj oddzielnie każdy kawałek dorady na folii aluminiowej. Posyp drobno posiekanym tymiankiem. Do każdej porcji dodaj 1 ziarenko pieprzu czarnego. Zawiń i zapiekaj przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozwiń folię, aby ryba lekko się zarumieniła.

Przygotuj sałatkę: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, octem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory umyj, cebulę obierz. Warzywa pokrój w plastry i wymieszaj z drobno posiekanymi listkami mięty. Całość polej sosem.

Przed podaniem udekoruj rybę gałązkami świeżych ziół, np. mięty lub tymianku.


Komentarze