Pieczona kaczka podawana z prażonymi jabłkami

Pieczona kaczka podawana z prażonymi jabłkami

  • 02:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kaczka
    • 1 kg jabłek
    • 150 g masła
    • 3 – 4 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaczkę dokładnie opłucz, odetnij kuper i usuń nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzyj ją przyprawami, a wnętrze obficie obsyp majerankiem. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka smaż na maśle przez ok. 2 min. Większą część podsmażonych jabłek włóż do wnętrza kaczki. Kaczkę wyłóż na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryj pokrywą. Całość piecz w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Po upieczeniu posyp kaczkę majerankiem i podawaj z resztą podsmażonych jabłek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze