Pieczona karkówka z pieczarkami

Pieczona karkówka z pieczarkami

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg karkówki (może być wieprzowa, jednak wołowa jest dużo delikatniejsza)
    • 1/2 kg pieczarek
    • masło do smażenia
    • przyprawy według uznania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cały kawałek karkówki nacieramy solą i pieprzem i ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podsmażamy z obu stron na średnim ogniu na patelni wylanej odrobiną oleju. Smażymy, aż mięso mocno się zarumieni. Mięsko wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na blaszce wysmarowanej bardzo obficie masłem.

Mięso ma się piec jedną godzinę, należy pamiętać, aby co 20 min podlać je wywarem, które utworzy się pod mięsem. Czynność ta sprawi, że mięso się nie zeschnie i nie skurczy się przy pieczeniu.

Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze pół godziny. Najlepiej jak pieczarki będą pokrywały mięso, wtedy pieczeń będzie bardziej aromatyczna.

Pieczeń podajemy na ciepło, polewając ją utworzonym sosem z pieczenia i pieczarkami. Życzę smacznego.


Komentarze