Pieczona kaszanka z ziemniakami i młodą kiszoną kapustą

Pieczona kaszanka z ziemniakami i młodą kiszoną kapustą

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g kaszanki
    • 600 g młodej kiszonej kapusty
    • 2 cebule
    • 8 plastrów wędzonego boczku do owijania
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 3 gałązki świeżego majeranku
    • 300 młodych ziemniaków
    • 300 ml ciemnego piwa
    • 50 g masła
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Młodą kapustę wypłucz delikatnie pod zimną wodą i wstaw do gotowania w szerokim rondelku. Dodaj niewielką ilość wody, tak by przykryć dno garnka. Kolejno dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut od momentu zagotowania.

Kaszankę natnij nożem z dwóch stron. Na desce rozłóż plasterki boczku. Oderwij kilka listków majeranku z gałązki i posyp nimi boczek. Zawiń każdą kaszankę w dwa plasterki wędzonego boczku. Rozłóż arkusz foli aluminiowej i połóż gorącą kapustę kiszoną. Na kapuście ułóż zawiniętą kaszankę, przykryj jeszcze niewielką ilością kapusty i zwiń. Pamiętaj, by rozłożyć folię aluminiową świecącą stroną na zewnątrz, aby odbijała ciepło. Odłóż folię z zawartością w chłodne miejsce na czas przygotowania grilla.

Młode ziemniaczki umyj, zawiń w folię z dodatkiem soli, masła oraz świeżego majeranku. Obierz cebule i czosnek. Pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem. Jak tylko się zrumieni, wlej piwo i gotuj powoli, aż cebula zmięknie i zacznie się rozpadać. Możesz dolać dodatkowo ok. 100 ml wody. Przypraw pod koniec jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kaszanki i ziemniaki ułóż na grillu. Piecz powoli ok. 40 minut. W tym czasie przewracaj 2-3 razy. Przełóż danie na deskę. Wyjmij kaszanki z kapusty i połóż obok. Na półmisek nałóż kapustę kiszoną, a następnie kaszankę w dwóch kawałkach. Obłóż danie ziemniaczkami i udekoruj piwnym sosem oraz gałązką majeranku.


Komentarze