Pieczona papryka w oliwie z czosnkiem

Pieczona papryka w oliwie z czosnkiem

  • 01:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kg papryki 
    • 6 ząbków czosnku 
    • sok z 1 cytryny 
    • 10 g soli 
    • 10 g cukru 
    • 120 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy skórka na papryce mocno się przypiecze, wyciągnij ją z piekarnika i przełóż do półmiska. Zakryj półmisek szczelnie folią i odstaw do wystygnięcia. 

Przestudzoną paprykę obierz ze skóry. Wyrzuć gniazda nasienne. Miąższ ułóż w wyparzonych słoiczkach. Sos powstały podczas pieczenia i obierania papryk mocno podgrzej. Dodaj sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek, cukier i sól. Powstałą miksturą zalej paprykę w słoikach. 

Zamknij szczelnie słoiki. Na dnie dużego garnka rozłóż ściereczkę i ustaw słoiki z papryką. Wlej wody do 3/4 wysokości słoików i całość zagotuj. PasteryzujPORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA tak przez 20 min, następnie wyciągnij słoiki z wody i zostaw do ostygnięcia.


Komentarze