Pieczona papryka z kaszą i serem

Pieczona papryka z kaszą i serem

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​6 różnokolorowych papryk
    • 250 g sera feta
    • 1 duża cebula
    • 1 średni pomidor
    • 1 jajko
    • 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
    • 2 łyżki masła
    • oliwa z oliwek
    • przypraw: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie. Wysyp na półmisek i zostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż na maśle na złoto. Zostaw do ostygnięcia. Fetę pokrusz na kawałki. Wystudzoną kaszę połącz z usmażoną cebulą i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszoną fetę i lekko zamieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Papryki umyj i wytnij gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełnij farszem z kaszy. Pokrój pomidora na sześć części i poukładaj je na wierzchu papryki. Każdą paprykę osobno połóż na folii do pieczenia, polej oliwą i dokładnie zawiń. Następnie zawinięte warzywa ułóż luźno na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 min.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze