Pieczona ricotta ze śliwkami z karmelem

Pieczona ricotta ze śliwkami z karmelem

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g ricotty
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • skórka z 1 limonki
    • masło do wysmarowania kokilek

    Śliwki w karmelu:

    • 300 g twardych śliwek
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 łyżka masła
    • 1/3 łyżeczki cynamonu
    • orzeszki piniowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wymieszaj serek z jajkiem, cukrem oraz skórką. Wysmaruj kokilki masłem i wyłóż masę serową do foremek. Deser zapiekaj w 200°C (góra-dół) przez 25–30 minut do zarumienienia się serniczków.

Przygotuj śliwki w karmelu. Cukier rozpuść na suchej patelni do średniego zezłocenia. Dodaj masło i wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone w ćwiartki śliwki oraz cynamon. Smaż przez 3 minuty – śliwki powinny zachować swój kształt.

Lekko przestudzoną ricottę podawaj ze śliwkami i posypaną orzechami.

 


Komentarze