Pieczona szynka z dzika

Pieczona szynka z dzika

  • 03:30
  • 1 porcja
  • 567 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 2,5 kg szynki z dzika
    • 3 główki czosnku
    • 5 jagód jałowca
    • 2 liście laurowe
    • 3 gałązki rozmarynu
    • 300 ml śmietanki 30%
    • 300 ml białego wina
    • olej
    • gruba sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jagody jałowca, liście laurowe, ząbki czosnku z jednej główki i łyżeczkę grubej soli ucieramy na pastę.

2

Otrzymaną pastą smarujemy szynkę i odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szybko obsmażamy mięso.

3

Przekładamy do żeliwnego naczynia, dodajemy 2 całe główki czosnku, gałązki rozmarynu, podlewamy winem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 2 godziny, co pół godziny, podlewając powstającym sosem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, tak aby mięso się zrumieniło. Następnie wyjmujemy je z brytfanki, odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. 

4

Upieczone ząbki czosnku wyciskamy i wraz z sosem spod pieczenia przecieramy przez sito do małego rondelka. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez około 15 minut. Szynkę pokrojoną na plastry podajemy z sosem i kopytkami lub kluskami kładzionymi.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze