Pieczone białe kiełbaski z puree ziemniaczono-oliwkowym

Pieczone białe kiełbaski z puree ziemniaczono-oliwkowym

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g białych cienkich kiełbasek
    • 200 g cebulki szalotki
    • 30 ml oliwy
    • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 60 g masła
    • przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny
    • 400 g ziemniaków
    • 100 ml mleka
    • 40 g oliwek zielonych
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Wstaw do gotowania do osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła. 

W tym czasie obierz szalotki i pokrój w piórka. W szerokim rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotki, przypraw od razu solą i dodaj gałązki rozmarynu. Jak tylko cebulki się lekko zrumienią, wlej wino i gotuj, aż odparuje do ok. 1/4 pojemności.  

Miękkie ziemianki odcedź z wody i dodaj resztę masła i połowę mleka. Ugniataj na puszyste puree. Jeżeli jest za suche, dolej resztę mleka. Pokrój oliwki w plasterki i posiekaj natkę. Dodaj do puree. Wymieszaj razem i wstaw na mały ogień. Podgrzej, mieszając intensywnie. Ważne, aby ziemniaki nabrały puszystości i przeszły aromatem oliwek. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na czas smażenia kiełbasek. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Włóż kiełbaski i smaż z każdej strony, aż do zrumienienia. Przełóż je na półmisek, a na patelnię wlej szalotki w winie. Podgotuj cebulki. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze, a na koniec dodaj odrobię masła. Na talerzu ułóż puszyste puree a na nim kiełbaski. Na koniec udekoruj sosem z szalotek i listkami natki pietruszki.


Komentarze