Pieczone buraki na sałacie w sosie winegret

Pieczone buraki na sałacie w sosie winegret

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 średnie buraki
    • 1 średni seler
    • 1 jabłko
    • 100 g orzechów włoskich łuskanych
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżka musztardy
    • sok z 1 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraki dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°. Każdego buraczka dokładnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Buraki można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Selera umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie wsyp je do garnka i zalej wrzątkiem, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie odcedź słupki selera na sitku i przepłucz zimną wodą. Orzechy upraż na suchej patelni i pokrusz. Jabłko umyj, przetnij na pół i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój jabłko w plastry. Sałatę umyj i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.

W kubeczku zmieszaj miód, sok z cytryny i musztardę. Cały czas mieszając, dolej porcjami oliwę z oliwek aż powstanie emulsja. Upieczone i wystudzone buraczki obierz i pokrój w plastry. Nałóż porcje warzyw na talerze, posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem winegret.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze