Pieczone buraki w sosie jogurtowym z miętą

Pieczone buraki w sosie jogurtowym z miętą

  • 02:00
  • 4 porcje
  • 293 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg buraków
    • 500 ml naturalnego, gęstego jogurtu
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • szczypta cukru
    • 1 pęczek świeżej mięty
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Buraki myjemy i pieczemy w mundurkach w piekarniku, aż zmiękną (gdy widelec lub drewniany patyczek wchodzi w środek bez problemu, są gotowe).

2

Ostudzone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

3

W osobnej misce mieszamy sok z cytryny z cukrem i solą, by się rozpuściły. Dodajemy jogurt, oliwę i posiekaną miętę (zostawiając kilkanaście listków do dekoracji).

4

Dokładnie mieszamy.

5

Zalewamy buraki sosem. Całość chłodzimy w lodówce. Podajemy przybrane listkami mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze