Pieczone gruszki z serem kozim i miętowym sosem

Pieczone gruszki z serem kozim i miętowym sosem

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 gruszki 
    • 10 g miodu 
    • 20 ml oliwy z oliwek 
    • 10 ml octu balsamicznego 
    • 100 g sera koziego rolady
    • 1 pomidor bawoli
    • 3 gałązki mięty 
    • 10 ml octu jabłkowego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gruszki umyj i przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż gniazda nasienne i ułóż w naczyniu do pieczenia. Polej lekko oliwą, miodem i nafaszeruj pokruszonym serem kozim. Pokrop jeszcze owoce octem balsamiczny i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160˚ przez 25 minut. Pomidory pokrój i dodaj do pieczonych gruszek na 10 min przed końcem pieczenia. 

W małej misce wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy i pokrojone listki mięty. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Gruszki wyjmij z pieczenia i jeszcze gorące polej miętowym sosem. Jest to ważne, bo aromat mięty najlepiej się uwalnia przy podgrzaniu. Upieczone gruszki przełóż na talerze lub zostaw w naczyniu do zapiekania. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze