Pieczone gruszki z żurawiną i płatkami schabu

Pieczone gruszki z żurawiną i płatkami schabu

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 gruszki nashi 
    • 400 g schabu wieprzowego
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 40 g cukru
    • 5 g imbiru 
    • 30 g mąki pszennej 
    • 1/2 cebuli 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 40 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab umyj i pokrój na cienkie plasterki. Pamiętaj, aby kroić mięso w poprzek włókien, by nie stało się twarde i łykowate. Przełóż mięso do miski i przypraw sosem sojowym. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Bardzo drobno pokrój i dodaj do mięsa. Pokrój także natkę pietruszki i przypraw nią mięso. Wsyp jeszcze szczyptę mąki i wlej odrobinę oliwy. Dzięki temu wszystkie przyprawy dobrze się połączą. Odstaw mięso do lodówki, by przeszło aromatem przypraw. 

Gruszki nashi przekrój na pół. Wytnij nożem gniazda nasienne. Włóż do środka połowę przygotowanej żurawiny i polej ją lekko oliwą. Wstaw owoce do nagrzanego do 160–170° piekarnika na 30–40 min. Gruszki powinny zrobić się miękkie. 

Na patelni podsmaż plasterki schabu. Idealna do tego będzie patelnia grillowa. Smaż mięso z obu stron. Potem przełóż plasterki mięsa na pieczoną gruszkę, a na wierzchu ułóż resztę żurawiny. Polej potrawę sosem z pieczenia i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Wyjmij gruszki ze schabem i ułóż na półmisku. Udekoruj danie natką pietruszki i kroplami oliwy z oliwek.


Komentarze