Pieczone jajka w szpinaku z koperkowymi kurczaczkami

Pieczone jajka w szpinaku z koperkowymi kurczaczkami

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 150 g szpinaku
    • 2 jajka przepiórcze
    • 2 ząbki czosnku

    Ciasto:

    • 1 kg ziemniaków (starych)
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki
    • 1 pęczek koperku
    • 2 łyżki masła
    • 1 szkl. oleju do smażenia
    • 1/2 szkl. śmietany
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szpinak wrzuć na patelnię, podlej kilkoma łyżkami wody. Kiedy wyparuje, a szpinak się rozmrozi, dodaj łyżkę oleju i rozdrobnione ząbki czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz i umyj. Zalej do połowy wodą i dodaj 2 łyżki masła, posól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIUGdy się ugotują, odcedź wodę. Do gorących ziemniaków wlej śmietanę, po czym rozgnieć tłuczkiem na puree. Koperek drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków. Wbij jajko i dodaj mąkę. Wymieszaj. Ciasto starannie wymieszaj. Następnie odłóż 1/3, a resztę podsypując mąką, rozwałkuj na placek ok. 1 cm. Wykrawaj foremką kształty kurczaczka. Olej wlej na patelnię i mocno podgrzej. Smaż kształty z obu stron na złoto jak frytki. Podawaj ze śmietaną.

Z tego samego ciasta możesz wyciąć kilka kółeczek i do wysmarowanej masłem kokilki włożyć ciasto. Zapiekaj je ok. 20 min w temp. 210°. Po upieczeniu, nałóż do środka szpinak, zrób w nim wgłębienie palcem i wbij jajeczko przepiórcze. Całość ponowie zapiecz w tej samej temp. przez ok. 10–15 min.


Komentarze