Pieczone kasztany z dipem cynamonowym

Pieczone kasztany z dipem cynamonowym

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g kasztanów 
    • 100 ml jogurtu naturalnego (koniecznie typu greckiego, ponieważ jest gęsty) 
    • 30 ml syropu klonowego 
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • skórka z 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej. Wyciągnij kasztany z piekarnika do ostygnięcia. Obierz z łupin i przełóż do wysokiej miseczki.

2

Jogurt przełóż do miski kuchennej, aby przygotować dip. Dolej syropu klonowego i wsyp cynamon. Otrzyj skórkę z 1/2 cytryny i dodaj do jogurtu. Całość wymieszaj. Przełóż dip do odpowiedniej szklaneczki i postaw obok pieczonych kasztanów tak, by swobodnie zanurzać kasztany w gęstym dipie.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze