Pieczone marchewki z imbirem i cytrusami

Pieczone marchewki z imbirem i cytrusami

  • 01:15
  • 4 porcje
  • 293 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg małych marchewek
    • 2 cm korzenia imbiru (ok. 2 łyżki pokrojonego w kostkę)
    • sok z 1/2 pomarańczy
    • 1 pomarańcza
    • 1 cytryna
    • 1 główka czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 2 łyżki sezamu
    • 3 łyżki oliwy extra vergine
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki miodu płynnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Marchewki umyj i obierz. Przygotuj marynatę. Drobno posiekaj imbir. Pozbądź się pestek z papryczki chili i pokrój ją. Połącz oliwę, sok z pomarańczy, imbir, chili i sól.

Marchewki wymieszaj z marynatą. Wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Powtykaj pomiędzy marchewki pokrojoną pomarańczę i cytrynę. Czosnek przekrój na pół i też dołóż na blaszkę.

Marchewki zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku (funkcją góra-dół) przez 45 minut. Po tym czasie posmaruj marchewki miodem i posyp sezamem. Zapiekaj jeszcze 10–15 minut.

Podawaj na ciepło z zapieczonymi owocami i grzankami. Na grzankach rozsmaruj zapieczony czosnek.


Komentarze