Pieczone papryki

Pieczone papryki

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 8 różnokolorowych, mięsistych papryk
    • 4 ząbki młodego czosnku
    • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
    • łyżka czerwonego octu winnego
    • sól, najlepiej morska, świeżo mielona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Papryki ułoż na ruszcie i piecz, obracając je tak długo, aż zrobią się miękkie, a skórka popęka i się przyrumieni. Jeszcze gorące włóż na chwilę do papierowej torebki, by je odwilżyć, wówczas skórka będzie się łatwiej obierać. Przetnij każdą paprykę wzdłuż na pół, wyjmij gniazda nasienne i usuń pestki. Obierz ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki ułóż na talerzu.

Do miski wlej ocet, posól i pomieszaj, by sól rozpuściła się w occie. Stopniowo wlewaj oliwę, cały czas mieszając, by powstał gładki sos. Papryki posyp drobno posiekanym czosnkiem, polej sosem i podawaj jako przystawkę.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze