Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i rozmarynem

Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i rozmarynem

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 400 g mąki
    • 200 g masła
    • 2 łyżki śmietany
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko

    Farsz:

    • 130 g fety
    • 350 g ugotowanych ziemniaków
    • 1 cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru
    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
    • 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
    • pieprz do smaku
    • do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wszystkie składniki na farsz mieszamy.

Ciasto: mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy koła o średnicy 12 cm. Wypełniamy farszem (ok. 2 łyżek). Smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy ok. 30–40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.


Komentarze