Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego

Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego

  • 01:10
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 20 g drożdży
    • 65 ml mleka
    • 150 g masła
    • 350 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • szczypta soli i cukru

    Farsz:

    • 150 g sera lazur
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki pomarańczowej
    • 20 zielonych oliwek z zalewy
    • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:

    • mąka do podsypywania
    • 1 rozmącone jajko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: 30 min przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta na pierożki, wyciągnij masło z lodówki. Podgrzej lekko mleko. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób w niej dołek. Do dołka wsyp sól i cukier, pokruszone drożdże, wbij jajko i zalej wszystko podgrzanym mlekiem. Zasyp dołek, zgarniając mąkę z brzegów. Zacznij wyrabianie, a kiedy składniki zaczną się łączyć dodaj miękkie masło. Wyrabiaj, podsypując mąką, aż ciasto przestanie się kleić i będzie miało suchą, matową powierzchnię. Włóż wyrobione ciasto do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto powiększy się przynajmniej o połowę.

Przygotuj farsz: widelcem rozdrobnij ser lazur. Pokrój w drobną kostkę papryki, a oliwki w plasterki. Pokrojone warzywa wrzuć do sera, dolej oliwę z oliwek i wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do temp. 190°. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż je na stolnicę. Wyrabiaj przez minutę. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wytnij kółka i nałóż na nie po 1/2 łyżeczki farszu. Składając kółka na pół, zlepiaj pierożki i układaj w odstępach 3 centymetrów na wyłożonej papierem blasze. Kiedy blacha zapełni się, pomaluj pierożki rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20–30 min, aż pierożki będą miały mocno złoty kolor. W tym czasie zagnieć skrawki ciasta, rozwałkuj, wytnij kółka i zlep następne pierożki na drugą blachę. Proces ten powtarzaj, aż do wykorzystania całego ciasta. Z całego ciasta powinno powstać ok. 25 pierożków.

Upieczone pierożki można podawać równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.


Komentarze