Pieczone plastry boczku na jajach z kiełkami

Pieczone plastry boczku na jajach z kiełkami

  • 00:25
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 plastrów boczku parzonego wędzonego
    • 10 jaj
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka musztardy ostrej
    • garść kiełek słonecznika
    • 1 mała cebulka
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jaja ugotuj na twardo: zalej zimną wodą tak, aby woda przykryła w całości jajka, gotuj 7–10 min od momentu zawrzenia wody. Jajka przestudź i obierz ze skorupy. Przekrój na połowy i wyjmij z nich żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem. Cebulę drobno pokrój i dodaj do żółtek. Masę wymieszaj z 2 czubatymi łyżkami majonezu oraz 1 płaską łyżką musztardy. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj. Nagrzewaj piekarnik do 200° i na ruszcie w piekarniku, podpiecz plastry boczku przez 6–10 min, aby zarumieniły się, ale nie wyschły. Przygotowaną masą z żółtek nadziewaj jajka. Kiedy plastry boczku się podpieką, ułóż je na talerzu, aby chwilkę przestygły i zawiń w palcach w rulon, na wzór róży. Wetknij zwinięty boczek w masę i ozdób kiełkami słonecznika.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze