Pieczone pomarańcze z sosem waniliowym

Pieczone pomarańcze z sosem waniliowym

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 małe pomarańcze
    • 1 łyżka bardzo miękkiego masła
    • 2 łyżeczki cukru
    • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
    • 1/2 laski wanilii
    • 4 łyżeczki likieru pomarańczowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Podgrzej mocno mleko wraz z rozciętą laską wanilii. Zdejmij z ognia, wystudź i przecedź. Piekarnik nagrzej do 200°C. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Czyste owoce przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę posmaruj masłem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Zrumienione pomarańcze polej likierem i podaj z sosem waniliowym (lub z samym likierem).


Komentarze