Pieczone udka z kurczaka w marynacie cynamonowej

Pieczone udka z kurczaka w marynacie cynamonowej

  • 02:15
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 3 ćwiartki z kurczaka
    • 1 cebula
    • 1 puszka pomidorów
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
    • 1 łyżka imbiru
    • garść płatków migdałowych do posypania
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Do miski włóż czosnek, cebulę, dodaj 3 łyżki oliwy, puszkę pomidorów, sól oraz pieprz i całość wymieszaj.

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, cynamonem i imbirem. Następnie przesmaż na 2 łyżkach oleju po 5 min z każdej strony. Ćwiartki kurczaka włóż do miski z pomidorami, cebulą i czosnkiem. MarynujPORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE je około godziny. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia do zapiekania i duś pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180° przez około godzinę. Kurczaka podawaj z sosem z pieczenia i posypanego płatkami migdałowymi. Danie serwuj z dodatkami, takimi jak: ryż, pieczywo, pieczone ziemniaki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze