Pieczone ziemniaczki z niespodzianką

Pieczone ziemniaczki z niespodzianką

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 ziemniaki
    • 4 czerwone pomidorki koktajlowe
    • 4 żółte pomidorki koktajlowe
    • 80 g fileta z pstrąga wędzonego
    • 50 g sera feta
    • 1/3 świeżego ogórka
    • 3 łyżki serka naturalnego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżki oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Kinga Gutowska

Słowo od autora

Ulubioną grillową potrawą całej naszej rodziny są pieczone ziemniaki. Podaję je z różnymi dodatkami, aby za każdym razem maluchy mogły odkrywać nowe połączenia smakowe. Do ziemniaków pasuje zarówno farsz na ciepło, pieczony w folii wraz z ziemniakiem, jak i podany na zimno w formie sałatki. Niezastąpionym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest aromatyczny dip czosnkowo-ogórkowy. 

Autor: Kinga Gutowska, dziecijedza.com

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie umyć, natrzeć oliwą i zawinąć w folię. Piec tak długo, aż będą miękkie w środku, najlepiej sprawdzić to nakłuwając je patyczkiem do szaszłyków. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć 1/3 świeżego ogórka, dodać 3 łyżki serka naturalnego oraz rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli. Dip dokładnie wymieszać. 

Pomidorki pokroić w grube plasterki, ser feta w kostkę, a pstrąga podzielić na mniejsze cząstki. W upieczonym ziemniaku wydrążyć wgłębienie i ułożyć pozostałe składniki. Na talerzach ułożyć upieczone ziemniaki z dodatkami i mała miseczką z dipem. Smacznego!


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze