Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • nieduże ziemniaki - dowolna ilość
    • zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia)
    • sól
    • pieprz
    • olej lub oliwa z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obrać. Jeśli są małe, to pozostawić je w całości, jeśli większe – przekroić na połówki. Wrzucić do osolonego wrzątku i pogotować około 10 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie ugotowały się.

Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury ok. 200 st. Wylać wodę z garnka, a garnkiem potrząsnąć energicznie kilka razy tak, by wierzchnia warstwa ziemniaków pokruszyła się lekko.

Następnie ziemniaki wyrzucić na blachę do pieczenia, skropić obficie oliwą i posypać ziołami. Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny, co jakiś czas sprawdzając czy ziemniaki już są całkiem miękkie. Na ich powierzchni powinna utworzyć się smakowita skorupka.

Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i innych dań.


Komentarze