Pieczone ziemniaki z farszem śledziowym

Pieczone ziemniaki z farszem śledziowym

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g wymoczonych śledzi matiasów
    • 100 ml śmietany 18%
    • 100 ml jogurtu naturalnego
    • 1 czerwona cebula
    • 1 twarde jabłko z czerwoną skórką
    • 4 duże ziemniaki
    • posiekany zielony koperek
    • oliwa z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj ziemniaki i włóż do garnka z osoloną wodą. Zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągnij z wody, osusz, ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie natnij ziemniaki na krzyż na głębokość ok. 2 cm i polej oliwą. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temp. 190° przez ok. 20 min.

W czasie pieczenia przygotuj farsz: śledzie pokrój w centymetrowe kawałki, jabłko umyj i pokrój na drobne kawałki razem ze skórką, odrzucając gniazdo nasienne. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Śledzie, jabłko i cebulę zmieszaj z jogurtem i śmietaną.

Gdy ziemniak nabierze złotego koloru, a nacięcia się rozejdą, znaczy to, że ziemniak się upiekł. Dla pewności sprawdź wnętrze ziemniaka drewnianym patyczkiem. Kiedy ziemniaki się przypieką, przełóż je na talerzyki i na każdym połóż porcję farszu. Posyp obficie zielonym koperkiem. Podawaj na ciepło.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze