Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • 4 duże łyżki masła
    • świeży rozmaryn
    • 1/2 szkl. mleka
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Zrób to dokładnie, ponieważ będziesz używał ziemniaków ze skórką. Wymyte ziemniaki pokrój w plastry. Następnie wrzuć je do miski i wymieszaj z solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmaruj 1 łyżką masła i poukładaj plastry ziemniaków, tak aby zachodziły lekko jeden na drugi. Co 3 plaster włóż gałązkę świeżego rozmarynu. Ziemniaki zalej mlekiem i obłóż 3 łyżkami masła. Zapiekaj przykryte folią aluminiową przez ok. 30 min w temp. 180°. Przed końcem pieczenia odkryj folię i podpiecz ziemniaki na złoto. Podawaj udekorowane świeżym rozmarynem.


Komentarze