Pieczony bakłażan z kolorową soczewicą i kaszą z tapioki

Pieczony bakłażan z kolorową soczewicą i kaszą z tapioki

  • 01:10
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 100 g soczewicy pomarańczowej gotowanej
    • 1 cebula szalotka
    • 2 cebulki wiosenne
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 pieczarki
    • 100 g gotowanej kaszy z tapioki
    • 4 gałązki kolendry
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka naturalnego kremu balsamicznego
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 100 ml jogurtu owsianego lub płatki owsiane
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj tapiokę. Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 min, aby spęczniała. Bakłażana umyj i przekrój na 2 części. Wytnij nożem środek na głębokość ok. 1,5 cm. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem.

2

Do miseczki wsyp gotowaną soczewicę. Obierz czosnek i szalotkę. Pokrój drobno i dodaj do soczewicy.

3

Pieczarki pokrój w plasterki, a potem w paseczki. Listki kolendry poszarp i dodaj wraz z pieczarkami do farszu. Przypraw dobrze solą, świeżo mielonym pieprzem oraz kminem rzymskim. Polej kremem balsamicznym i całość wymieszaj, dodając jeszcze oliwę z oliwek.

4

Bakłażana rozłóż na desce i nałóż do środka równomiernie farsz z soczewicy. Wyrównaj brzegi i usyp lekki „kopczyk” z farszu.

5

Na farsz połóż kuleczki z tapioki. Przełóż bakłażana na arkusz folii aluminiowej i szczelnie zawiń.

6

Przygotuj grill. Żar powinien być średnio mocny, aby warzywa nie przypiekły się za bardzo od spodu. Piecz bakłażana ok. 40 min.

7

Przygotuj jogurtowy sos. Pokrój wiosenną cebulkę (tylko zielone części) i dodaj do jogurtu owsianego. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Bakłażana przełóż z grilla na półmisek. Odwiń folię i od razu podawaj. Jogurt podawaj osobno lub delikatnie polej nim bakłażany. Nie masz jogurtu owsianego pod ręką? Możesz przygotować jego zamiennik. Do słoika wsyp płatki owsiane i zalej zimną wodą. Przykryj i na 48 godz. odstaw w ciepłe miejsce z temp. 24-26⁰C do fermentacji. To idealny zamiennik tradycyjnego jogurtu dla osób, które nie tolerują laktozy i białek mleka.


Komentarze