Pieczony bażant w kołderce ze słoniny

Pieczony bażant w kołderce ze słoniny

  • 01:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bażant
    • 1 winne jabłko
    • 1 gałązką rozmarynu
    • 6 jagód jałowca
    • 150 g słoniny
    • 1 kg ziemniaków do pieczenia
    • 2 marchewki
    • tymianek
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200˚C. Bażanta nacieramy w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem. 

2

Następnie do środka wkładamy pokrojone w ćwiartki jabłko, rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i jagody jałowca.

3

Na wierzch bażanta rozkładamy cieniutkie plastry słoniny, tak aby zachodziły delikatnie na siebie, tworząc kołderkę dla ptaka.

4

Na dno brytfanki wykładamy obrane i pokrojone w połówki ziemniaki oraz obrane i pokrojone w grube plasterki marchewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

5

Na warzywa kładziemy bażanta. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 170˚C. Pieczemy przez  55–60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut.


Komentarze