Pieczony filet z łososia w sosie ogórkowym

Pieczony filet z łososia w sosie ogórkowym

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 porcje filetu z łososia (po 100 g każda)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos ogórkowy:

    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 g masła
    • 1 ogórek zielony
    • 40 ml białego wina
    • ¾ szklanki śmietany 30%
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki posiekanego koperku
    • ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z łososia opłucz, osusz, a następnie natnij skórę w poprzek w kilku miejscach. Każdą porcję posól, popieprz, polej oliwą i pozostaw na 10 min.

Cebulę i czosnek obierz, a następie pokrój w drobną kosteczkę. Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na pół, wypestkuj małą łyżeczką i pokrój w plastry.

Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj półplasterki ogórka i duś przez ok. 3 min. Wlej 40 ml białego wina. Poczekaj, aż alkohol odparuje, i dolej ¾ szklanki śmietanki. Podgrzej całość, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wsyp posiekany koperek, pietruszkę i wymieszaj.

Do piekarnika włóż rybę obwiniętą luźno folią aluminiową i piecz ok. 25 min. Podawaj od razu z sałatą i przygotowanym sosem z ogórków.


Komentarze